Del dimecres al divendres de la setmana passada vaig assistir al curs:
Sociedad red: cambios sociales, organizaciones y ciudadanos
Curs realitzat en el Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona, CUIMPB del dimecres 15 al divendres 17 d'octubre d'enguany, és a dir, del dimecres al divendres de la setmana anterior.
Aquest és el primer d'una sèrie de posts que són el resultat de les notes (moltíssimes) que he anant prenent en l'esmentat curs.
Excepte en aquest post, que bàsicament és introductori, en la resta intentaré donar-vos el resum, el meu comentari personal i unes qüestions de debat, així seguirem conversant en xarxa...
Resum de la introducció al curs:
Després d'unes breus paraules del Joan Fuster Sobrepere, director acadèmic del Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona, Centre Ernest Lluch, va parlar Juan Freire.
Aquest va comentar d'on va sorgir la idea de fer aquest curs, tot va començar amb un post titulat 'Carta abierta al futuro presidente' que va aparèixer simultàniament (i amb el mateix redactat) en els blogs de l'Antoni Gutiérrez-Rubí, de l'Enrique Dans, del Genís Roca i del propi Juan Freire.
En l'esmentada carta es demanava al futur president espanyol que tingués en compte la Societat Xarxa, què és i, sobretot, què implica, especialment per no quedar desfasats, per a que Espanya no quedi una vegada més relegada, d'aquesta autèntica revolució que significa la Societat Xarxa. Us cito un paràgraf:
"Canvia la manera de dirigir, canvia la manera d’influir, canvia la manera de liderar. Cal aprendre, President. I per fer-ho cal escoltar. Ja no serveix la política que creu que els problemes es resolen pel sols fet d’assignar-hi un pressupost. Innovació, creativitat, emprenedoria… són eixos que es resolen millor amb una actitud que no pas només amb un txec, una rebaixa o una imprescindible infraestructura."D'aquí va sorgir la necessitat de crear un fòrum de debat, un lloc per parlar de la Societat Xarxa, del que és, del que implica.
Aquestes 4 persones i amb el Marc Lòpez Plana i l'Ismael Peña-López formen el grup de 8 persones que han ideat i organitzat aquest curs.
El curs està realitzat a partir de dues hipòtesis:
- Vivim en una Societat Xarxa, estem envoltats per xarxes, (tot i que hi ha molts ciutadans desconnectats, entre els quals hi trobem l'elit del poder).
- La tecnologia és un instrument molt important en aquesta Societat Xarxa, és un dels seus motors.
- En un eix hi trobem la política, l'empresa, l'administració pública, les ONGs.
- En un altre eix hi tenim la comunicació, la innovació, l'estratègia.
Tot junt forma un ecosistema, per tant, tot està interrelacionat.
En aquest punt, Juan Freire va fer una breu ressenya dels ponents previstos en el curs:
- Irene Mia del World Economic Forum per donar una visió general introductòria.
- Enrique Dans de l'Instituto de Empresa per donar una visió des de la vessant d'empresa.
- Santiago Ortiz de Bestiario també per donar una visió des de la vessant d'empresa.
- Carol Darr de la Harvard Kennedy School per donar una visió des de la vessant de la ciutadania.
- Tom Steinberg de MySociety també per donar una visió des de la vessant de la ciutadania.
- Carlos Domingo de Telefónica I+D per donar una visió des de la vessant d'innovació.
- Ethan Zuckerman del Harvard Berkman Center també per donar una visió des de la vessant d'innovació.
- Andrew Rasiej del Personal Democracy Forum per donar una visió des de la vessant de comunicació.
- Gumersindo Lafuente de Soitu.es també per donar una visió des de la vessant de comunicació.
- Miquel Iceta del PSC per donar una visió des de la vessant de la comunicació política.
- Josu Jon Imaz, actualment president de Petronor, filial de Repsol-YPF, també per donar una visió des de la vessant de la comunicació política.
Per anar reflexionant... algunes idees:
- Llibre 'Los bárbaros' d'Alessandro Barico, editorial Anagrama. Un llibre que parla del canvi profund que significa la Societat Xarxa i de com ho percep la ciutadanía: com una invasió, és a dir, com un fet negatiu, "que vénen els bàrbars!".
- Cicle de vida del social software fet per Gartner. Qualsevol tecnologia comença amb una punta d'eufòria, després té caigudes per desil·lusió per acabar en una nova pujada, més suau, on s'extreuen beneficis reals de l'ús de la nova tecnologia. Les organitzacions i els ciutadans potser estan en diferents zones de la corba, per tant, els uns poden veure als altres com endarrerits o com invasors.
- També podem debatre sobre la reflexió del sociòleg Benjamin H. Bratton: "Què passaria si la Societat Xarxa és la nova plataforma per on transcorrerà la nova societat?".
- Fa molt pocs dies, concretament del 9 a l'11 d'octubre, es va desenvolupar una nova edició de l'UrbanLabs. Una de les idees que es van proposar provenia de Michael Bauwens, un dels que més han estudiat la filosofia peer-to-peer. Va comentar que 'Marx va veure centenars de treballadors a Manchester i va dir: Això és un nou sistema!. Avui podem veure milers de desenvolupadors de software i això és clarament un nou sistema de producció. El que està venint no és capitalisme ni comunisme ni socialisme; és comunalisme, ningú vol tornar a sistemes que limiten la producció que no han funcionat en el passat'. (Podeu trobar la cita original en el blog del Ramon Sangüesa).
(feu click a la imatge per ampliar-la)
Enllaços relacionats:
- Network Society course (I). Juan Freire: About the importance of the Network Society.
- Juan Freire.
- Sociedad Red 2008.
- Estat del desenvolupament de la Societat Xarxa. Aportació d'Irene Mia en el curs SociedadRed 2008.
Estava escoltant el disc 'The River' del Bruce Springsteen mentre estava redactant aquest post.
Probablement és el disc on The Boss definitivament va madurar; és un disc ple de matisos, dur, profund, però a la vegada amb alegria i esperança.
He trobat molt adequat escoltar aquest disc mentre començava a redactar una sèrie de posts relacionats amb la Societat Xarxa, la futura societat? (o potser ja és la societat present...).
3 comentaris:
Me lo llevo al delicious, los míos son muy desordenados ;-)
gracias por el resumen.
Seguimos conversando.
Ah, por cierto!, The River es uno de mis discos favoritos.Fue la banda sonora de buena parte de mi adolescencia
La verdad es que estoy redescubriendo a Bruce Springsteen con la actual promoción de El Periódico.
Publica un comentari a l'entrada