diumenge, 29 de març del 2009

"Día W3C en España 2009"

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

El proper dijous 16 d'abril es farà una nova sessió del "Día W3C en España".

Enguany es celebra a Barcelona i està co-organitzat per la Oficina Española del W3C, la Fundación CTIC i l'Ajuntament de Barcelona.

L'objectiu d'aquesta jornada és debatre sobre la nova generació d'estàndards web i conèixer les experiències d'organitzacions, i del públic en general, en l'aplicació dels esmentats estàndards.

La jornada estarà dividida en tres grans blocs d'interès:
  • Xarxes socials.
  • Administració electrònica.
  • Accessibilitat web.

S'ha intentat buscar ponents rellevants en el seu àmbit per augmentar la qualitat de la jornada. Per exemple està previst ponències d'autors com ara Ricardo Baeza-Yates (parlant sobre el poder del Web 2.0), Miguel Acosta (parlant del tractament i de la protecció de les dades de les xarxes socials), Miguel A. Amutio (parlant de l'esquema nacional d'interoperabilidad), Jesús García i Manuel Lavín (amb dues ponències sobre les noves WACAG 2.0), Lourdes González Perea (parlant sobre del web com la interfície ideal per a la integració dels usuaris amb discapacitat en diferents entorns), entre d'altres.

L'acte serà introduït per Pilar Conesa, Gerent d'eAdministració i Sistemes d'Informació de l'Ajuntament de Barcelona; Pablo Priesca, Director General de la Fundación CTIC i Martín Álvarez, responsable de la seu espanyola de W3C.

D'altra banda, també es pretén fomentar la participació del públic assistent.

Aquí teniu disponible l'agenda.


Personalment sóc el responsable de la part d'organització de la jornada que li ha tocat a l'Ajuntament de Barcelona.

Nota de darrera hora:

Les inscripcions a la jornada van ser tot un èxit, de fet amb només 2 dies es van exhaurir totes les places disponibles.

Per aquest motiu hem cercat una sala molt més gran per atendre a totes les inscripcions rebudes, l'objectiu de l'Ajuntament és poder atendre a totes aquestes sol·licituds, tot i que, com és lògic, això suposa un sobrecost addicional.

De fet al final es realitzarà la jornada a l'Auditori de la Torre Agbar, (amb un aforament de més de 300 places), gràcies a la col·laboració del Grup Aigües de Barcelona.

Per tant, no deixeu passar l'oportunitat d'assistir-hi i apunteu-vos a aquest formulari d'inscripció.


Enllaços relacionats:

dijous, 26 de març del 2009

Cinc gots de llimonada

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Fa uns dies, la Rosa em va 'enviar' una llimonada.

Haig d'agrair-li el reconeixement que em va donar, especialment venint d'ella que, tot i que tot just l'acabo de conèixer, em dóna la sensació que és d'aquelles dones que val la pena tenir-la en compte.

En el seu blog - Disfunción Pública y Modernización Administrativa - la Rosa critica, comenta, exposa les virtuts, els defectes de l'administració pública... es nota que és una d'aquelles persones preocupades per millorar el servei públic, suposo que, en el fons aquest és el principal motiu pel qual segueixo les seves opinions.

Aquest 'premi' té les seves regles, són aquestes:

1. Posar el logotip en el post o en el blog.
2. Nominar a com a mínim uns altres 5 blogs que - pel que motiu que sigui - creguis oportú donar-los el teu reconeixement.
3. Assegurar-se d'enllaçar als nominats en el post.
4. Fer saber als nominats que han rebut aquest premi mitjançant un comentari en el seu blog.
5. No oblidar-se d'enllaçar a qui et va premiar.


Els premiats...

La veritat és que m'ha resultat difícil saber a qui premiar, la veritat es que segueixo a molts blogs i considero que tots ells són dignes de rebre el meu reconeixement.

Així que he optat per premiar als blogs que provenen de persones que he conegut - en més o menys mesura - des de que estic a la blogosfera:
  • A la María (amb el seu Proyectos Personas Pasiones). Una de les primeres persones a qui vaig conèixer després de començar a escriure en el blog. Considero que és una de les persones que val la pena seguir per infinitat de motius... però em quedaré amb un: per la passió que posa en tot allò que fa.
  • A l'Elena (amb el seu El Blog de María Elena). Precisament vaig conèixer a l'Elena de la mà de la María. El seu blog és relativament recent, i no conté un volum important de posts (degut a que no té temps lliure). Tot i això m'he decidit per donar-li una llimonada ja que, després de conèixer-la (virtualment i presencialment) crec que és una dona que és capaç d'aportar molt.
  • Al Manu (amb el seu Ciudades a Escala Humana). De sempre m'ha agradat la gestió de les ciutats (suposo que això justifica en part que estigui treballant a l'Ajuntament de Barcelona). Així que és lògic que m'agradés un blog específic sobre la gestió de les ciutats. De fet, recordo haver-hi tingut alguns diàlegs interessants en posts que afectaven a Barcelona (una ciutat que m'apassiona). El Manu el premio per la qualitat i la quantitat de posts que és capaç d'escriure, reconec que em dóna molta enveja...
  • A l'Andrés Nin i al Gabiotillo (amb el seu Apuntes Electrónicos). Una altra blog sobre l'administració pública que segueixo provinent del conegut Diario del opositor tras la máscara de Gabiotillo. En els Apuntes Electrónicos hi trobem unes bones reflexions sobre l'administració pública, el servei que donen, la gestió que fan. És un blog relativament recent però molt interessant.
  • A la Dolors (amb el seu Caparazón). Una font inesgotable d'informació sobre el món web 2.0, web 3.0, comunitats de pràctica, e-learning, etcètera, etcètera, etcètera... Una persona que, coses de la vida, després de seguir el seu blog des de fa temps, fa molt poc que he descobert que vivim al mateix poble!.
  • Al Ioannes Xabier (amb el seu Oikoumene). Un blog amb clares referències polítiques sense que, al meu entendre es pugui considerar un blog polític. Des de fa molt temps que ens comentem els blogs respectius i he arribat a desgranar el seu perfil; un perfil que no comparteixo al 100% de les seves opinions però que les respecto totalment, crec que té les idees clares i les explica adequadament.
Podria haver posat molts i molts altres blogs, aquests són els primers que m'han vingut al cap. Suposo que tampoc no volia 'premiar' altres blogs 'estrella' com ara Administraciones en Red, K-Government o el de Juan Freire, blogs que també segueixo fidelment i que em nodreixen d'interessant informació.

Per acabar comentar-vos que no sóc gens partidari de seguir aquestes 'cadenes', no m'agraden gens aquells correus de l'estil 'envia això a 15 persones si vols que el teu desig es compleixi'.

Per aquest motiu he decidit saltar-me una de les normes del premi, no seguiré la cadena notificant aquest reconeixement meu a tots aquests blogs. Em consta que tots ells són assidus lectors del meu blog, qui vulgui que segueixi la cadena en el seu blog, qui vulgui que faci un comentari i qui vulgui que no faci res.

Al capdevall una de les característiques que més valoro de la blogosfera és que cadascú pot fer el que vulgui, és ben lliure de fer el que cregui convenient...


Enllaços relacionats:

dijous, 12 de març del 2009

Dades d'Alexa (març'09) sobre el posicionament del web de l'Ajuntament de Barcelona

Segueixo donant-vos dades sobre el traffic rank d'Alexa dels dos principals dominis web (el bcn.es i el bcn.cat) del web de l'Ajuntament de Barcelona, en aquest cas amb l'ajut de l'Omar Ghadban.

Aquí teniu les dades dels mesos anteriors d'enguany:
Prèviament cal que tingueu en compte el següent:
  • Les dades provenen d'Alexa, (consulteu aquest post si voleu tenir més informació sobre Alexa).
  • Són les dades del traffic rank, (l'índex més conegut de tots els que genera Alexa).
  • S'ha agafat les dades del traffic rank mitjà dels darrers 3 mesos, (s'agafa aquesta dada mitjana per no caure en possibles pujades/baixades puntuals).
  • Només s'han agafat dades de webs municipals, no d'altres administracions.
  • S'ha comparat amb dominis de webs d'altres ciutats en 3 grans àmbits: Espanya, Europa (sense Espanya) i tot el món (excepte Europa).
  • No existeix, (com a mínim jo no ho conec), cap llistat de webs municipals, per tant, s'ha elaborat un llistat a partir d'aquelles ciutats en què creiem que tenia sentit comparar el web de Barcelona. Per tant, no és un llistat exhaustiu, probablement ens haurem deixat alguna ciutat important.
  • S'han escollit les webs oficials de la ciutat. És important aquesta puntualització ja que hi ha moltes ciutats que tenen vàries webs, només hem escollit aquelles webs fetes per l'ajuntament i que contenen la informació oficial, (si tenen més informació millor, però com a mínim ha de tenir la informació oficial).
  • Les dades s'han obtingut a principi del mes, (no necessàriament al dia 1), (excepcionalment en aquest mes de març'09 s'han calculat al 09/03/09).

Comportament dels dominis de l'Ajuntament de Barcelona:
bcn.es

  • En el nostre rànquing de ciutats espanyoles es manté líder.
  • En el nostre rànquing de ciutats europees (excepte les espanyoles) guanya una posició, ara està en el número 11.
  • En el nostre rànquing de ciutats de la resta del món (és a dir, sense tenir en compte les europees) es manté a la posició número 14.
  • En el nostre rànquing de ciutats de tot el món guanya una posició, ara està en el número 24.
  • Disminueix (millora) 997 posicions en el traffic rank, ara es troba a la posició 22.201.
bcn.cat
  • En el nostre rànquing de ciutats espanyoles es manté en la mateixa posició, la número 3.
  • En el nostre rànquing de ciutats europees (excepte les espanyoles) perd una posició, ara és 19.
  • En el nostre rànquing de ciutats de la resta del món (excepte les europees) guanya una posició, ara és 18.
  • En el nostre rànquing de ciutats de tot el món es manté a la posició número 36.
  • Disminueix (millora) 1.087 posicions en el traffic rank, ara es troba a la posició 38.072.
Rànquing, (març'09):

1 .- Sao Paulo http://www.prefeitura.sp.gov.br/ 1.204
2 .- Tòquio http://www.metro.tokyo.jp/ 1.838
3 .- Melbourne http://www.melbourne.vic.gov.au/ 3.235
4 .- Sidney http://www.cityofsydney.nsw.gov.au/ 3.316
5 .- Berlin http://www.berlin.de/ 3.471
6 .- Rio de Janeiro http://www.rio.rj.gov.br/ 3.624
7 .- Nova York http://www.nyc.gov/ 4.131
8 .- Osaka http://www.city.osaka.jp/ 4.775
9 .- Brisbane http://www.brisbane.qld.gov.au/ 5.407
10 .- Mèxic DF http://www.df.gob.mx/ 8.669
11 .- Perth http://www.perth.wa.gov.au/ 8.780
12 .- Moscú http://www.mos.ru/ 9.231
13 .- Múnic http://www.muenchen.de/ 9.419
14 .- Hamburg http://www.hamburg.de/ 9.642
15 .- Viena http://www.wien.gv.at/ 10.264
16 .- Oslo http://www.oslo.kommune.no/ 11.007
17 .- Helsinki http://www.helsinki.fi/ 11.549
18 .- Xangai http://www.shanghai.gov.cn/ 11.717
19 .- Istanbul http://www.ibb.gov.tr/ 12.491
20 .- Buenos Aires http://www.buenosaires.gov.ar/ 14.636
21 .- Washington http://www.dc.gov/ 16.551
22 .- Stockholm http://www.stockholm.se/ 19.034
23 .- Paris http://www.paris.fr/ 20.834
24 .- bcn.es http://www.bcn.es/ 22.201
25 .- Toronto http://www.toronto.ca/ 22.871
26 .- Torino http://www.comune.torino.it/ 23.794
27 .- Varsòvia http://www.um.warszawa.pl 25.582
28 .- Madrid http://www.munimadrid.es/ 26.805
29 .- Milà http://www.comune.milano.it/ 32.838
30 .- Montreal http://ville.montreal.qc.ca/ 34.282
31 .- Frankfurt http://www.frankfurt.de/ 35.276
32 .- Pequín http://www.beijing.gov.cn/ 36.344
33 .- Roma http://www.comune.roma.it/ 37.044
34 .- Amsterdam http://www.amsterdam.nl/ 37.681
35 .- Copenhagen http://www.kbhbase.kk.dk/ 37.915
36 .- bcn.cat http://www.bcn.cat/ 38.072
37 .- San Diego http://www.sandiego.gov/ 38.595
38 .- Chicago http://egov.cityofchicago.org/ 41.209
39 .- Philadelphia http://www.phila.gov/ 42.213
40 .- Kyoto http://www.city.kyoto.lg.jp/ 48.337
41 .- Los Angeles http://www.ci.la.ca.us/ 52.394
42 .- Boston http://www.cityofboston.gov/ 57.048
43 .- Saragossa http://www.zaragoza.es/ 63.258
44 .- Vancouver http://www.vancouver.ca/ 64.148
45 .- Johannesburg http://www.joburg.org.za/ 64.391
46 .- Birmingham http://www.birmingham.gov.uk/ 65.617
47 .- Bogotà http://www.bogota.gov.co/ 65.917
48 .- Houston http://www.houstontx.gov/ 67.318
49 .- Zuric http://www.zh.ch/ 71.458
50 .- Denver http://www.denvergov.org/ 71.912
51 .- Venècia http://www.comune.venezia.it/ 73.121
52 .- Rotterdam http://www.rotterdam.nl/ 74.568
53 .- Ottawa http://www.ottawa.ca/ 80.240
54 .- Londres http://www.london.gov.uk/ 80.422
55 .- San Antonio http://www.sanantonio.gov/ 84.847
56 .- Seattle http://www.ci.seattle.wa.us/ 90.820
57 .- Dubai http://www.dubai.ae/ 95.175
58 .- A Coruña (ayto) http://www.aytolacoruna.es/ 97.300
59 .- Manchester http://www.manchester.gov.uk/ 98.209
60 .- Ginebra http://www.ville-ge.ch/ 102.905
61 .- València http://www.valencia.es/ 102.936
62 .- Dallas http://www.dallascityhall.com/ 110.983
63 .- Glasgow http://www.glasgow.gov.uk/ 113.740
64 .- Edinburgh http://www.edinburgh.gov.uk/ 120.733
65 .- Lisboa http://www.cm-lisboa.pt/ 131.442
66 .- Bilbao http://www.bilbao.net/ 151.731
67 .- Sevilla http://www.sevilla.org/ 158.421
68 .- Liverpool http://www.liverpool.gov.uk/ 161.761
69 .- Belgrad http://www.beograd.org.yu/ 193.577
70 .- Marsella http://www.marseille.fr/ 196.355
71 .- Atenes http://www.cityofathens.gr/ 199.404
72 .- Palma de Mallorca http://www.palmademallorca.es/ 199.430
73 .- Granada http://www.granada.org/ 226.006
74 .- Brusel·les http://www.brucity.be/ 246.840
75 .- Sant Sebastià http://www.donostia.org 250.181
76 .- Salzburg http://www.stadt-salzburg.at/ 254.068
77 .- Gijón http://www.gijon.es/ 265.220
78 .- San Francisco http://www.ci.sf.ca.us/ 280.662
79 .- Córdoba http://www.ayuncordoba.es 287.808
80 .- Vitoria-Gasteiz http://www.vitoria-gasteiz.org/ 294.714
81 .- Màlaga http://www.ayto-malaga.es/ 301.408
82 .- Santander http://portal.ayto-santander.es 329.533
83 .- Pamplona http://www.pamplona.net 329.542
84 .- Castelló http://www.castello.es/ 355.335
85 .- Sabadell (.cat) http://www.sabadell.cat/ 382.991
86 .- Vigo http://hoxe.vigo.org/ 383.010
87 .- Burgos http://www.aytoburgos.es 385.132
88 .- Terrassa (.cat) http://www.terrassa.cat/ 406.383
89 .- Girona (.gi) http://www.ajuntament.gi/ 433.369
90 .- Terrassa (.org) http://www.terrassa.org/ 481.598
91 .- Lleida http://www.paeria.es/ 493.983
92 .- L'Hospitalet de Llobregat (.cat) http://www.l-h.cat/ 572.350
93 .- Las Palmas http://www.laspalmasgc.es 604.436
94 .- Tarragona http://www.tarragona.cat/ 734.193
95 .- Badalona http://www.badalona.cat 743.565
96 .- L'Hospitalet de Llobregat (.es) http://www.l-h.es/ 763.398
97 .- Santiago de Compostela http://www.santiagodecompostela.org/ 793.895
98 .- Alacant http://www.alicante.es/ 827.525
99 .- Sabadell (.net) http://www.sabadell.net/ 928.206

Gràficament tenim, (feu click per ampliar):

Espanya:

Europa (excepte Espanya):

Món (excepte Europa):

Tot el món:



Enllaços relacionats:

dimecres, 11 de març del 2009

Les escoles maten la creativitat?

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Reconec que aquest títol ('Les escoles maten la creativitat?') és, com a mínim, polèmic.

Però aquest és el missatge que Sir Ken Robinson promulga en un vídeo d'una presentació seva que va fer a les sessions TED del 2006, (gràcies Núria per passar-me el vídeo!).

(feu click a la imatge per veure-la més gran)

Primer comentar que Sir Ken Robinson és un expert internacional en el desenvolupament de creativitat, innovació i recursos humans. Si en voleu saber més aquí teniu més informació.

TED és l'acrònim de 'Technology, Entertainment, Design'. La part més coneguda d'aquesta organització és la conferència anual que es realitza a Monterey, Califòrnia, des de la seva creació en el 1984 per Richard Saul Wurman i Harry Marks.

L'objectiu d'aquestes conferències és oferir tendències, innovació, creativitat, ... de fet, el seu objectiu és 'spreading ideas', amb les (noves) idees millorar el món.


En el vídeo Sir Ken Robinson demostra que és un gran orador, que sap guanyar-se al públic i, a més, entretenir-lo i, a la vegada, explicar idees, conceptes molt punyents.

Aquí teniu el vídeo:



Comença parlant de la importància de l'educació, ningú no en dubta.

Però quin sentit té educar (amb el coneixement actual) als nostres fills si, amb la rapidesa actual dels canvis, no sabem ni com serà el món d'aquí a 5 anys; aquesta és una de les primeres reflexions que fa.

D'altra banda, els nens, pel simple fet de ser nens, tenen una extraordinària capacitat per innovar, per ser creatius. De fet, Sir Ken Robinson comenta que actualment la creativitat és tan important com l'alfabetització. (Aquesta és una de les afirmacions que fa en el vídeo que provoquen reflexió).

Exposa l'exemple d'una nena de 6 anys que estava a classe dibuixant a Déu. La professora li va preguntar:
  • Què estàs fent?
  • Dibuixant a Déu.
  • Però si ningú no sap com és Déu!.
  • Ho sabrà en un minut...
Aquesta enorme capacitat de creativitat que tenen els nens, unit a una bona dosi d'ingenuïtat configura un còctel molt interessant per innovar, per veure els ulls d'una altra manera... però la nostra educació (feta pels adults) els fa perdre aquesta creativitat, aquesta ingenuïtat, els 'adoctrina'.

D'altra banda Sir Ken Robinson també comenta que els nens s'arrisquen, no tenen por d'equivocar-se, proven contínuament, (és com si practiquéssin el trystorming). Aquesta és una de les qualitats que més es valoren actualment, la capacitat de 'llençar-se a la piscina', és una qualitat imprescindible per ser creatiu o, per exemple, per ser emprenedor.

Desgraciadament a mesura que aquests nens van creixent, a mesura que es van 'educant', també van perdent aquesta qualitat d'arriscar-se, es tornen més temorosos d'equivocar-se. Això és fruit del fet que estigmatitzem els errors, premiem als que no fan errors, no els que s'arrisquen.

La mainada és molt intel·ligent, de seguida capta el missatge i fa el que li demanem: no fer errors que es tradueix en no arriscar-se, no innovar, no ser creatius.

L'orador es pregunta per quin motiu en tots els sistemes educatius les matemàtiques estan per sobre, per exemple, de la dansa. Li dóna la sensació que el sistema educatiu està pensat només per crear professors universitaris. De fet, tot el sistema educatiu està pensat per arribar a la Universitat, és l'objectiu màxim.

Tanmateix, es calcula que en els propers 30 anys es graduaran més persones que les que mai s'hagin graduat en tota la història de la Universitat. Per tant, hi haurà més titulats que mai. Resultat: els títols no serviran per res, no tindran cap mena de valor. Es necessitarà un màster o un doctorat on abans necessitàvem una llicenciatura, (això em recorda a tota la polèmica que ha suscitat el Pla de Bolonya de remodelació de l'educació universitària e Europa). Sir Ken Robinson ho defineix com un procés acadèmic d'inflació.

S'ha de repensar radicalment un canvi del que entenem per intel·ligència. Aquesta és diversa, dinàmica i distintiva.

Exposa el cas de Gillian Lynne una de les coreografes més conegudes, amb més prestigi. Per exemple va idear la coreografia de Cats i The Phantom of the Opera.

Gillian Lynne no era una bona estudiant, de fet, els seus professors creien que tenia un trastorn d'aprenentatge, no podia concentrar-se, estava sempre inquieta; així que la seva mare la va decidir portar-la a un especialista quan només tenia 8 anys.

Aquest especialista va estar una bona estona escoltant el que li deia la mare de Gillian Lynne. Després va deixar la nena sola al despatx tot engegant prèviament la ràdio.

Gillian Lynne va començar a moure els peus al ritme de la música que feien a la ràdio. Sense que ho sapigués, la seva mare i l'especialista l'estaven observant.

Al cap d'una estona l'especialista li va dir a la mare: "La seva filla no està malalta, és una ballarina. Porti-la a una escola de dansa".

La seva mare va fer exactament això i Gillian Lynne va poder expressar tota la creativitat que portava dins seu. El resultat són moltíssimes produccions de teatre musical que han fet feliços a molta gent i ella s'ha fet multimilionària.

Imagineu-vos què hauria passat si l'especialista li hagués receptat un calmant i li hagués 'matat' la creativitat deixant-la tal com estava.

Sir Ken Robinson defineix la creativitat com el procés de tenir idees originals que aporten valor. Explica que l'única esperança de futur és adoptar el que ell anomena 'ecologia humana', és a dir, fa un símil comentant que els actuals sistemes educatius han minat les nostres ments de la mateixa manera que treiem minerals de la terra. Cal repensar (i reflexionar) els fonaments en què està basada l'educació, no es tracta de fer un pedaç sinó d'una revolució total. L'objectiu és educar millor als nostres fills per a que tinguin un futur més esperançador.

(La imatge que il·lustra aquest post l'he obtinguda d'aquí.)

Enllaços relacionats: