A educació primària vaig tenir la sort de tenir uns professors que van voler mirar endavant i no pas enrera, van voler adaptar-se als canvis que s'estaven produïnt en plena transició cap a una plena democràcia.
Reconec que vaig tenir sort en aquest sentit, de seguida em van donar educació en català, educació no sexista, educació no marcada per la religió catòlica, educació en política...
De fet, recordo clarament el dia que em van explicar com funcionaven unes eleccions:
També recordo un comentari que se'm va quedar gravat: "Si no votes no tens dret a queixar-te del resultat".
- Si t'agrada el programa del Partit A vota el Partit A.
- Si t'agrada el programa del Partit B vota el Partit B.
- ...
- Si no t'agrada cap programa, vota en blanc, és la manera d'indicar que estàs d'acord amb el sistema (democràtic) però que no hi ha cap opció que et sedueixi.
- Però sobretot vota!.
Dit d'una altra manera, (i això ja és collita meva), no podem queixar-nos contínuament i després no fer una cosa tant senzilla com votar.
Tot això ho comento per la consulta ciutadana que ha engegat l'Ajuntament de Barcelona per a decidir el futur de l'Avinguda Diagonal, probablement la principal artèria de la ciutat (amb el permís de la Gran Via ;-)
La ciutadania es queixa (i sovint amb raó) que les administracions no tenen en compte als ciutadans per a les grans decisions. És a dir, que la ciutadania vol participar de la governabilitat de les institucions, ja no es conforma amb votar cada 4 anys.
De fet, algunes administracions - com ara el Govern Basc - han engegat projectes d'obertura dels governs (Open Government) amb l'objectiu de ser més pròxims a la ciutadania, que aquesta pugui ser partícip del disseny i de la planificació de les accions polítiques que realitzaran les administracions, en el fons es tracta d'implicar a la ciutadania per assolir una democràcia encara més plena.
En aquest sentit, una consulta ciutadana és una altra manera de fer partícip a la ciutadana en les decisions municipals i, encara més, si és la pròpia ciutadania qui 'configura' quines opcions són les que es votaran en l'esmentada consulta.
Aquest és el cas de la iniciativa I.de.a Diagonal.
Amb aquest procés l'Ajuntament ha volgut implicar a la ciutadania en un projecte molt important per a la ciutat i, per extensió, molt important per a la ciutadania: la reforma del tronc central de l'Avinguda Diagonal.
De fet, el nom d'aquesta iniciativa a part de ser simpàtic, ja deixa clar la implicació de la ciutadania:
I d'imaginem: Entre tothom es va pensar com es volia que fos la nova Diagonal. En aquest procés es van rebre 175.000 aportacions d'unes 30.000 persones, (aquestes xifres deixen clar que aquest és un tema que li importa a la ciutadania). El resultat es van fusionar en dues opcions: l'opció de fer una Diagonal semblant a un Boulevard (opció A), i l'opció de fer una Diagonal semblant a una Rambla (opció B).
de de decidim: En la propera setmana del 10 al 16 de maig els majors de 16 anys empadronats a Barcelona podran decidir quina de les dues opcions (o cap d'elles) creuen que és la millor. Això suposa que 1,4 milions de persones estiguin convocades a donar el seu vot.
Des d'un punt de vista tecnològic, comentar que aquestes votacions es podran fer presencialment o, també, per Internet. En ambdós casos el vot es farà electrònicament fet que suposa la major consulta urbana electrònica que s'ha fet mai a Espanya.
(Cal destacar l'esforç que han fet els tècnics per aconseguir que els sistemes emprats per la autenticació digital de les persones no sigui un fre i, a la vegada, que mantinguin totes les garanties legals).
A d'actuem: Un cop escollida l'opció guanyadora es tracta de portar-la a la pràctica i, un cop feta, de mantenir-la (i, si s'escau, de millorar-la) entre tots.
Personalment no podré votar aquesta consulta ciutadana, pel simple fet que actualment no visc a Barcelona.
Tanmateix, no entenc a la gent que diu que no votarà, és ben senzill ('emulant' al meu professor de Primària):
- Si t'agrada l'opció A (Boulevard) vota l'opció A.
- Si t'agrada l'opció B (Rambla) vota l'opció B.
- Si no t'agrada cap d'aquestes opcions vota l'opció C.
També estaràs dient que no vols implicar-te en la presa de decisions de la ciutat, és a dir, que no vols que l'administració municipal sigui més propera a la ciutadania, que la tingui en compte a l'hora de dissenyar, planificar i executar nous (i actuals) polítiques, en definitiva, no vols que l'administració sigui més oberta i més transparent.
És això el que vols? Reflexiona-hi...
En tot cas, com a mínim sigues coherent, si no hi participes no et queixes després!
Enllaços relacionats:
2 comentaris:
Hola Marc!
M'agradaria posar-me en contacte amb tu via email per facilitar-te informació que potser et resulta interessant.
Em podries facilitar el teu email si us plau?
Gracies !!
Silvia
Sílvia,
Aquí el tens:
mgarrigap [arroba] gmail.com
Gràcies.
Publica un comentari a l'entrada