dimarts, 11 de maig del 2010

La ciutadania és prou madura? (reflexions sobre les reaccions a la Consulta a la Diagonal)

Avui ha estat el primer dia per a que el ciutadà ha pogut votar per indicar quina opció volia per a la futura Diagonal: Opció A (Boulevard), Opció B (Rambla) o Opció C (Cap de les dues anteriors).

Personalment valoro molt positivament aquesta iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona i, a més, crec sincerament que han estat molt valents de voler plantejar-la amb una consulta ciutadana, (enlloc d'anar 'pel dret' i decidir unilateralment una opció, sense donar opció - i mai millor dit - a la ciutadania que pogués opinar).

Aquesta valoració positiva no exclou que, segons la meva humil opinió, l'equip de govern de l'Ajuntament ha fet alguns errors importants, però crec que els encerts són molt superiors als errors.

Al meu entendre, aquesta iniciativa és un clar exemple de participació ciutadana:
"Participación Ciudadana es el conjunto de actividades, procesos y técnicas por los que la población interviene en los asuntos públicos que le afectan."
Aquesta és la definició de participació ciutadana que trobem a la versió en castellà de la Viquipèdia.

En aquest cas ens trobem en un procés on la ciutadania ha fet més de 30.000 aportacions que, amb l'ajuda dels tècnics experts, s'han concretat en tres grans propostes: Boulevard, Rambla o Cap de les anteriors.

I ara s'ha de decidir quina opció és la majoritària.

Per tant, estem en un cas clar de democràcia participativa, fent els primers passos - si voleu tímids, però primers passos - per anar més enllà de la democràcia "tradicional" de només participar cada 4 anys.

De fet, per ser més precisos, crec que és un bon exemple de democràcia deliberativa segons l'excel·lent definició que ja fa gairebé un any va redactar el José Antonio Donaire.



Ara fa uns dies vaig llegir aquest post del Ramon Sangüesa sobre una tertúlia relacionada amb el concepte de Smart City.

En el post hi havia aquesta taula amb l'escala d'Arnstein sobre els diferents tipus de participació:

(Feu click a la imatge per ampliar-la)

Segons aquesta escala, és cert que encara ens queda molt camí per recòrrer, però amb aquesta consulta crec que hem augmentat un pas, la ciutadania comença a ser un subjecte actiu (si bé, encara ho és molt poc).

Una altra qüestió per reflexionar és sobre aquesta escala, potser caldria anar cap a d'altres models tal com ja va fer el Carlos Guadián fa uns mesos... També l'Andrés Nin en parlava per la mateixa época...

Sóc concient que molts experts en la matèria opinaran que aquesta Consulta de la Reforma de la Diagonal és un pas molt petit, i potser, "una flor que no fa estiu"...

Però jo sempre he sigut dels que veu l'ampolla mig plena, veig aquesta consulta com un primer canvi, si voleu un primer pilot, d'una nova manera de fer, una nova manera d'actuar del govern, en aquest cas local.



Però el que ja no tinc tant clar és si la ciutadania és prou madura per saber treure tot el suc d'aquesta nova situació on passa a ser subjecte actiu.

Aquesta consulta sobre la reforma de la Diagonal ha generat molts comentaris, molt debat, amb gent que és de Barcelona i gent que no ho és.

Crec que això és bo, molt bo... el que no ho és tant és la qualitat dels comentaris.

Comentaris de l'estil:
  • "Jo no penso votar per què no serveix per res, l'Ajuntament farà el que vol com sempre" => El Govern Municipal (i també el principal partit de l'oposició) han deixat clar que acataran el resultat, sigui el que sigui.
  • "Hereu és un lladre, això ho fa per desviar l'atenció dels problemes reals". => Tots els partits polítics creuen que el tram central de la Diagonal s'ha de reformar, en això hi ha un clar conscens, per tant, és un problema real.
  • "Jo votaré C per què vull que es quedi com està". => L'opció C és literalment "Ni A ni B", però - tal com ha deixat clar vàries vegades el Xavier Trias, l'opció C també és transformació. Un dels grans errors - tan del govern municipal com de l'oposició - és no haver explicat prou bé aquesta opció, tots n'han fet un ús partidista.
  • "Sí home!, ara haig de fer a més de la meva feina la feina dels polítics: no penso votar!" => Aquest comentari el vaig sentir al carrer; sincerament sempre ens hem queixat que els governs fan el que volen, que no ens deixen decidir i, per una vegada que no és així, ens queixem!?!.
  • "Jo votaré C per què estic en contra de l'Hereu" => Entenc que hi hagi ciutadans que estiguin en contra de l'actual govern municipal. Però hi ha altres maneres d'anar en contra del govern. La gent ha de votar l'opció que més interessant trobi, amb independència de qui la proposi, al cap i a la fi ens estem jugant el futur de l'avinguda Diagonal, crec que és prou important com per pensar bé què es vol. (No estic dient que es voti A ó B, estic dient que es voti qualsevol de les tres opcions, però no en clau negativa contra algú, sinó en clau de què és millor per l'avinguda Diagonal, què és millor per la ciutat, segons l'opinió de cada ciutadà).
  • "No estic d'acord que votin els immigrants!" => Ens queixem que els immigrants no s'integren a la ciutat, però després quan hi ha una consulta per decidir el futur d'un dels principals carrers no volem que hi participin... quin missatge d'integració estem donant al col·lectiu d'immigrants?
  • "No estic d'acord que votin els nois i noies de 16 a 18 anys, no són prou madurs per poder decidir això" => Els nois i noies de 16 a 18 anys tenen més formació que molts adults, potser no tenen experiència però sí formació. A més, aquesta és una iniciativa ideal per 'enganxar' aquest col·lectiu en temes polítics, és un bon exercici per apropar-los i trencar - una mica - la desafecció que hi tenen.
Crec sincerament que la ciutadania (o com a mínim part d'ella) encara no és prou madura per iniciatives de democràcia deliberativa com és aquesta Consulta sobre la reforma de la Diagonal.

Com ho veieu?


Enllaços relacionats:

17 comentaris:

Angel Maldonado ha dit...

La sociedad no ha vivido una experiencia similar desde que los griegos debatieran todo lo público en el ágora.

Existe un complejo sentimiento de desengaño, de desprecio a la política, a los políticos y a los sistemas de representación.

Sea como fuere, la ciudadanía necesita vivir estas nuevas formas de legitimidad de lo público durante más de una generación.

Sin embargo, la verdadera cuestión es si dicho "nuevo" modelo de participación no estará exento de nuevas formas de orden, sujeción y control por aquello de que “la libertad sin orden es anarquía y el orden sin libertad es tiranía”.

MarcG ha dit...

Angel,

Gracias por pasarte por el Brou...

Sinceramente, tal como comento en el post, cada vez tengo más claro que la sociedad no es lo suficientemente madura para entender la importancia de este tipo de iniciativa.

Quizá está 'ofuscada' por los intereses de (todos!) los partidos políticos.

En todo caso, al Ayuntamiento de Barcelona ya no se le podrá recriminar que no consulta a su ciudadanía.

Esto es lo que valoro más de esta iniciativa, el hecho de intentarlo, de implicar a la ciudadanía, de promocionar que ésta no sea sólo pasiva...

Con independencia del resultado, el mero hecho de realizar (y aprender) de esta iniciativa ya vale la pena, ¿no?

Colbenson ha dit...

Marc,

Absolutamente vale la pena. :)

¿Has imaginado cuánta gente habla por los bares de Barcelona sobre el tema? ¿Son sus opiniones en forma y fondo maduras? Solo puedo asegurarte que son frustradas por la distancia que sienten les separa de los gobernantes, una distancia cósmica que iniciativas como la Consulta a la Diagonal abordan.

MarcG ha dit...

Colbenson,

Gracias por pasarte por el Brou...

Es cierto, el tema que más se habla (o como mínimo) uno de los que más se habla es la consulta por la reforma de la Diagonal.

También tienes razón en que la distancia entre los gobernantes y la ciudadanía es muy grande... lo que no tengo claro es si hay intención real (por ambas partes) de reducir dicha distancia.

Otro motivo por el cual vale la pena esta iniciativa es por el conocimiento que se está obteniendo de un proceso de consulta ciudadana.

Todos (políticos y ciudadanos) estamos aprendiendo mucho, y después - con serenidad - aún se podrá aprender más cuando se analize el proceso con detalle.

ricardespelt ha dit...

Hola Marc,

A vegades la part de la moderació d'un espai participatiu, com és aquest, et situa en una dualitat entre +/- difícil d'explicar.

Entenc perfectament el teu raonament i recolzo la teva tesi. Cal fer consultes, moltes i concretes. Cal escoltar i governar amb els ciutadans. Deliberar.

Això també ens ha de vincular, com a ciutadans, en la presa de decisions. I això tampoc és fàcil. Requereix temps i pedagogia. En realitat més processos ens farà més hàbils i més participatius...espero!

MarcG ha dit...

Ricard,

Sí, falta més pedagogia...

També més interès per implicar-se de part de tothom.

Torno a dir que crec que els interessos partidistes estan fent que no s'aprofiti bé aquesta iniciativa.

Tanmateix segueixo pensant que és molt positiu haver fet aquesta consulta, pel "simple" fet que estem obrint un camí...

Un camí que tots plegats no sabem com és, ni on va, ni tan sols com es fa per caminar-hi...

Però ja l'hem obert!

@jrosell ha dit...

Per mi, l'error més greu es que la opció A i la B son massa similars.
Crec que la participació s'ha de demanar sobre coses les cuals la participació sigui veritablament significativa.
Exemple: Metro, Tranvia o Cotxe?

Anònim ha dit...

Com definim aquest "manca de maduresa"?
Incapacitat deliberativa?
Manca de respecte?
Dificultat de gestionar la frustració?
Incapacitat de treballar en diàlegs articulats?

D'altra banda com de madurs estan els gestors per enfrontar una consulta?

Aquí hi ha un tema de fons llarg i ampla que m'ha sobtat diverses vegades, sobretot, en el "tó" de les deliberacions en aquestes plataformes no només de consulta sinó també col.laboració, en comparació amb d'altres paisos.

D'altra banda si ens acomodem en "la manca de maduresa" (sempre dels altres) no ens estem posant en una actitud "ilustrada" i elitista?

Vinc sentint que la ciudadania no és madura des del temps de la transició? Què ha passat durant tot aquest temps que no ha madurat?
Què s'ha fet per "madurar"?
Alguna cosa falla, no?

Coses que em pregunto i que m'agradaria anar trobant respostes.

Pejots ha dit...

Crec que en @jrosell l'ha clavat: els que hi participen es trenquen les banyes per decidir si és millor A o B, mentre que això és una qüestió massa tècnica. La C és super confosa: tant se m'endona (A o B); més val no fer res...
I en definitiva, l'autèntic debat -que no s'ha traslladat a la ciutadania- és el model de ciutat de futur: ciutat sostenible (sigui A o sigui B) o ciutat tal com està.
Total, crec que ha estat mal plantejat i només ha faltat la "xapussa" electrònica.

MarcG ha dit...

@JRosell:

Tens raó amb el fet que cal votar opcions que siguin prou diferents.

Per mi és prou diferent l'opció Boulevard que l'opció Rambla, per exemple.

Tanmateix és cert que alguns amics m'han comentat que les veien molt semblants.

Però cal recordar que aquestes dues opcions són la síntesi del procés previ de participació dels ciutadans, és a dir, agrupen la majoria de les peticions que van fer els ciutadans.

Sincerament crec que d'aquesta consulta n'estem aprenents molt, tots plegats, no només el govern municipal sinó també l'oposició i, en general, la ciutadania.

I, també, n'estem pagant la novetat...

Espero que un cop hagi passat el 'calentón' es pugui fer una anàlisi de la Consulta per treur'en conclusions.

Gràcies per passat-te pel Brou.

jnqm ha dit...

Un post excel·lent, molt interesant, equànim i desapassionat, sincer i punyent. M'ha agradat molt.

Sobre el que prguntes, a mi em sembla que els comenatris que tu ensneyes demostren que no s'ha explicat prou bé què vol dir participar. I també crec (diria que tu ho insinues també) que hi ha hagut massa "política", en el sentit partidista del terme. L'oposiciò ha vist en la consulta una oportunitat de desgast, alguns mitjans han fet demagògia (els costos en temps de crisi, etc.). És una llàstima, perquè l'important era entendre si la Diagonal pot ser més humana o més per a cotxes.

Una altra cosa és que auan deixes triar entre canvi i conservadorisme el canvi sempre té poques opcions, el risc no acaba d'agradar. Almenys a les organitzacions, suposo que el clima generat ha sigut semblant.

Un altre problema és que tècnicament havia de ser impecable. Es van fer asajos. I en canvi hi ha hagut problemes i el govern ha actuat a la defensiva, potser perquè estava al·lucinat amb l'ús partidista de mitjans i oposició. Però ha sigut una mala política, s'havia de ser més valent i conseqüent, diria.

Una abraçada i gràcies per les teves reflexions serenes mentre altres només miren de fer servir l'exmeple de consulta.

MarcG ha dit...

@Pejots,

Gràcies per passar-te pel Brou.

No estic d'acord que decidir Boulevard, Rambla o cap de les dues anteriors sigui una decisió massa tècnica.

Crec que els ciutadans de Barcelona estan suficientment formats com per poder decidir això.

Cal recordar que les 30.000 peticions rebudes pels ciutadans sobre com volien que fos la nova Diagonal es van passar pel sedàs dels tècnics.

Aquests tècnics van eliminar en alguns casos, modular en d'altres o simplement acceptar les peticions en funció de si eren viables tècnicament, econòmicament si encaixaven amb d'altres plans ja aprovats, (com per exemple el Pla de Mobilitat 2008-20016), i, evidentment si complïen la legislació aplicable.

Resumint, es van preparar dues opcions que tècnicament ja estaven perfectament validades, per tant, el ciutadà no havia de pensar en temes tècnics.

En relació a l'opció C, tal com he comentat en el post, crec que no ha quedat massa clar del que significa. I no crec que el culpable d'aquesta indefinició sigui només el govern municipal...

D'altra banda, el debat ja es va fer en les aportacions de la gent, en aquelles aportacions ja es van quedar clares moltes idees, entre elles una de les més demandades era que els dos Trams es connectéssin.

MarcG ha dit...

Ramon,

Uf!, les teves preguntes dónen per un llarg debat...

Quan les he llegit he intentat pensar en possibles respostes... o, més ben dit, en veure cap a on deuen estar les respostes, no crec que pugui arribar a més enllà.

El primer que he pensat és en la superficialitat.

Crec que els ciutadans (tots) no aprofundim gaire en els conceptesm iniciatives, ens quedem en un nivell molt superficial, un nivell que per superar-lo hauríem de fer un esforç, som massa 'vagos'.

Una altre concepte que m'ha vingut al cap és inexperiència.

Som massa inexperts en consultes ciutadanes, de fet, som massa inexperts a qualsevol activitat política de la ciutadania que no sigui una votació tradicional cada 4 anys.

Aquesta inexperiència també la podem veure des de la vessant de qui ha realitzat la consulta ciutadana.

És a dir, el govern municipal (i també l'opisició) crec que han après molt d'aquesta consulta... la llàstima - pel govern - ha estat que n'ha après a base d'errors (alguns d'ells greus errors).

Una altre concepte que m'ha vingut al cap és la no implicació.

La ciutadania no es vol implicar en ajudar, co-crear, co-dissenyar el futur de la ciutat.

Evidentment tothom vol una millor Barcelona, però cal veure què s'entén per 'millor'.

Si la majoria de la ciutadania ni fa l'esforç d'indicar què entèn ella la millora, difícilment aconseguirem que s'impliqui en res més.

És a dir, ja podem parlar d'Open Government... però el que potser hauríem de fer és tocar de peus a terra i pensar més en fer més eficient el govern tradicional que és el que demanda la ciutadania.

No pensis que vulgui estar en una posició elitista, en contraposició a la immaduresa de la societat.

Més aviat el que vull dir és que els que prediquem anar més enllà de la democràcia tradicional potser, simplement, estem parlant de fum, la realitat és molt tossuda i és la de sempre.

No estic d'acord en que la societat no hagi madurat des de la Transició, sí que ho ha fet!

Però el que crec és que la velocitat de maduració ha baixat en picat o, fins i tot, potser està retrocedint lentament.

Crec sincerament que si aquesta consulta s'hagués fet fa 30 anys potser hi hauria hagut un debat més serè, més constructiu.

D'altra banda és evident que l'actual sistema polític falla o, més ben dit, potser no falla però cada cop hi ha una fractura més i més gran entre els ciutadans i la política.

A més, els ànims cada cop estan més crispats, les postures es radicalitzen i les visions d'Estat (o de ciutat) queden sovint en un segon pla (en benefici dels interessos partidistes).

Tot plegat està provocant que la societat giri totalment l'esquena a la política i, per tant, quan demanes la seva participació no aconsegueixes el que buscaves.

És a dir, és evident que alguna cosa falla.

En tot cas, si obtens alguna resposta a les teves preguntes avisa'm i comparteix-les!

Gràcies per passar-te pel Brou.

MarcG ha dit...

Janquim,

ja abans de començar la consulta vaig comentar (amb d'altra gent) a un important càrrec de l'Ajuntament que la comunicació no havia aconseguit explicar prou bé per què es votava i què es votava.

Durant la votació crec que també la comunicació no ha estat l'adequada.

A més, la societat no té experiència en consultes ciutadanes, no té experiència en participació ciutadana.

I això és un altre dels problemes de fons...

D'altra banda, és cert que, en general, el canvi no agrada.

Però també és cert que en el procés previ la immensa majoria d'aportacions eren per canviar.

Clar que aquestes aportacions es van fer ja fa temps, en un moment de més serenor que no pas l'actual.

Jo crec que s'ha utilitzat aquesta consulta com una manera de desgastar a l'actual govern, no per decidir realment com es volia que fos el futur de la Diagonal.

El problema és que s'ha perdut una bona oportunitat per iniciar el camí d'una major implicació de la ciutadania, una manera per a que la ciutadania fos més activa en els principals afers de la ciutat...

I els problemes tècnics només han fet augmentar més el soroll en tot el procés.

Ha estat una llàstima donat que s'estaven provant sistemes i, de fet, idees molt interessants.

D'altra banda cal tenir en compte que no tot han sigut problemes tècnics. La suplantació del vot del líder del PP no és cap error tècnic.

La suplantació de vot era un cas previst al 'reglament' de la votació i s'ha actuat tal com estava previst i aquesta persona ha pogut exercir el seu dret a vot.

A més, es perseguirà penalment a la persona que ha incorregut en el delicte de suplantació d'identitat.

El problema és que quan hi ha tant soroll i, més si alguns encara alimenten més aquest soroll, llavors qualsevol fet 'especial' (que no necessàriment és un error), és vist per tothom com si fos realment així: un altre error.

Però de tot s'aprèn!

Gràcies per passar-te pel Brou.

Idoia LLano ha dit...

Como te comenté aquí te dejo mi respuesta a tu pregunta sobre la madurez de la ciudadanía para estos procesos Consulta vinculante en Barcelona: Por la Diagonal poniendo la directa hacia Suiza?
http://colaboraenred.com/barriohammarby/2010/05/16/consulta-vinculante-en-barcelona-por-la-diagonal-poniendo-la-directa-hacia-suiza/

Anònim ha dit...

;)

Sergio

ahmed ha dit...

Les maisons situées sur les montagnes sont généralement infestées régulièrement. Le fait d'avoir une maison près des bois ou près de certaines cultures comme le soja ou les pommes présente également un risque accru. شركة مكافحة حشرات
شركة مكافحة النمل الابيض بالرياض
شركة مكافحة الصراصير بالرياض