La novena notícia que he penjat al web d'eGovernment de l'Ajuntament de Barcelona és un ressenya sobre el llibre "Open Government": el primer llibre en castellà sobre aquesta temàtica.
Sóc un clar convençut que el futur de les administracions públiques ha de ser aquest: el govern obert. Només així es podrà realitzar - amb èxit - els grans reptes que tenen actualment les administracions.
No només això, sinó que amb el Govern Obert aconseguim que pugui ser efectiva la implicació de tots els agents de la societat: administracions, ciutadania, empreses, associacions, etc.
És a dir, podem aconseguir fer encara més democràtica la nostra democracia, en el sentit literal del concepte democràtic.
Per tant, el problema ara ja no és tècnic, la tecnologia ens permet que tothom que vulgui implicar-se ho pugui fer i, a més, de forma fàcil.
El problema ara només és un: que es tinguin ganes reals de voler-se implicar...
I amb això, la tecnologia poc hi podrà fer... :(
Aquesta és la notícia que he penjat avui en el web d'eGovernment de l'Ajuntament de Barcelona:
Es publica el primer llibre en castellà sobre Govern Obert.El llibre està coordinat per César Calderón i Sebastián Lorenzo i és fruit de 17 autors d'Espanya i d'Argentina, és per tant, una obra conjunta entre diferents experts en Govern Obert d'ambdós països.
Open Government
Tal com ja vam comentar en aquesta altra notícia, el concepte de l'Open Government (oGov) - o Govern Obert - és una nova manera d'entendre la relació de l'Administració vers la ciutadania, les altres administracions i les altres organitzacions de la societat.
La clau està en l'obertura de l'administració, de fet, una de les característiques d'un Govern Obert és que aquest és més humil, és un govern que creu que tothom - administració, ciutadania, empreses, institucions, etc - poden implicar-se en la co-creació de serveis públics.
Es tracta d'assumir que molts saben sempre més que uns pocs, per tant, d'això es dedueix que la societat avançarà més si s'aconsegueix implicar la majoria de persones.
La llavor inicial d'un Govern Obert és la disposició pública de les seves dades - les que no estàn limitades per cap impediment de seguretat o de protecció d'informació - en un format electrònic adequat per a que siguin utilitzades per la ciutadania.
Així s'aconsegueix augmentar la transparència, es fomenta l'esperit crític de la ciutadania i s'aporta valor a la informació ja que la pròpia ciutadania crea nous serveis, i, a més, també es genera riquesa.
En el fons, l'objectiu últim d'un Govern Obert és possibilitar l'objectiu màxim d'una democràcia: un govern fet per tothom i per a tothom.
Llibre Open Government
El llibre - que com no podia ser d'una altra manera, els autors l'han cedit al domini públic - està estructurat en 15 capítols més un pròleg i una faula introductòria on, recordant la història de la ciutat de Bruges (Bèlgica), s'explica la importància d'estar connectat a la resta del món, de tenir una mentalitat oberta, de teixir xarxes entre les persones de cara a aprofitar al màxim el seu talent, el veritable combustible per a ser pròspers.
En el llibre es parlen de conceptes tant interessants, i en alguns casos innovadors, com ara: participació ciutadana, transparència, canvi cultural, claus del govern obert, nous lideratges, obertura cap a/des de la societat, construcció col·laborativa, diplomàcia oberta, govern obert com una manera d'enfortir les democràcies, etc.
D'altra banda cal tenir en compte que en aquesta obra hi ha participat reconeguts experts en la matèria com ara: César Calderón, Sebastián Lorenzo, Alberto Ortiz de Zárate, Carlos Guadián, Javier Llinares, Antoni Manchado, Nagore de los Ríos, entre d'altres.
En el llibre també s'inclou aquesta cita de qui fou Alcalde de Madrid, Enrique Tierno Galván, que volem reproduir aquí:
"La democracia es el sistema en el que se produce la transposición de lo cuantitativo a lo cualitativo: que lo que quieren los más se convierta en lo mejor"
Enllaços relacionats:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada