diumenge, 17 d’octubre del 2010

Resum de la Breakout E: "Open Cities/Smarter Cities" del primer dia del Personal Democracy Forum Europe (#PdFEU) 2010

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

El primer dilluns d'aquest mes vaig assistir a una nova edició del Personal Democracy Forum en la seva versió europea.

Reconec que vaig tenir una sensació especial, donat que aquest any - per motius familiars - havia decidit no ser membre de l'equip organitzador.

Això va provocar que em pogués centrar de ple en les ponències del Congrés, de fet, n'hi havia moltes que m'interessaven, i gràcies a una invitació de l'organització, les podia veure.

Tanmateix, per qüestions laborals, em vaig perdre una de les sessions que més m'interessaven: la titulada "OpenData / OpenGov" (patrocinada per la Generalitat de Catalunya), i que tenia importants ponents com ara John Wonderlich, Håkon Wium Lie, Antti Poikola i Álvaro Ortiz (us ho explicava en aquest post previ al Congrés).

No obstant, tots els àudios (i en alguns casos també el vídeo) de les ponències del congrés queden enregistrats a Civico, per tant, podeu escoltar aquesta sessió aquí.



La primera sessió que vaig poder veure in situ va ser la dedicada al concepte de ciutat intel·ligent: Smart City que darrerament se n'està començant a parlar molt.


Tinc pendent de fer un post específic sobre què és per mi el concepte Smart City... en tot cas, i breument, explicar-vos que personalment interpreto aquest concepte com una nova manera de gestionar les ciutats.

Aquesta nova manera de gestionar les ciutats té tres 'potes' principals:
  • El govern obert. Un govern que és obert en el més ampli sentit de la paraula, obert a rebre crítiques... però també idees, suggerències, obert a la implicació de la societat, obert a l'hora de ser el màxim transparent i publicar absolutament tota la informació de què disposa (i que no estigui subjecte a cap qüestió de privacitat). Un govern OpenMind...
  • La implicació de la societat per solucionar i millorar els serveis públics, al cap i a la fí són serveis de tothom, millorar-los repercutirà en millorar la nostra vida. [Quan parlo de 'societat' em refereixo a qualsevol actor: ciutadania, empreses, institucions, ..., tots].
  • La tecnologia (TIC) que possibilita que aquesta obertura del govern i aquesta implicació de la ciutadania sigui factible. A més, també gràcies a la tecnologia podem arribar a tenir informació d'aspectes aparentment tant banals com els semàfors, les pilones per accedir a carrers amb circulació restringida, la disponibilitat dels aparcaments en les zones blaves o d'altres elements dispersos per tota la ciutat.
El que esperava d'aquesta sessió era un aprofondiment d'aquest concepte d'SmartCity i veure'n exemples d'altres llocs del món.

Tanmateix, tot i que la sessió no va estar gens malament, no va complir del tot les expectatives que tenia, crec que es va aprofundir poc en el concepte d'SmartCity...



Crònica de la sessió:

Va començar a parlar John Tolva Director de Ciutadania i Tecnologia d'IBM i un dels principals experts mundials en aquesta matèria.

Reconec que n'esperava molt d'ell i em va decepcionar una mica, al meu entendre, es va implicar poc en aquesta sessió... (no obstant el dia següent va fer una molt bona plenària, aquí teniu més o menys el que va presentar en la plenària).

El que més em va interessar de la seva breu intervenció va ser l'explicació de la iniciativa CityForward d'IBM.

Segons podeu consultar en el propi web de CityForward:
City Forward is a web-based platform that enables city officials, researchers, academics and interested citizens world-wide to view and interact with city data while engaging in an ongoing public dialogue.
Per tant, aquest és un bon exemple d'aquesta tecnologia que us deia que farà factible aquesta implicació de la societat en els afers públics de la ciutat.




Després va parlar el Dominic Campbell, fundador de Future.Gov i un reconegut activista 2.0 (vaig poder desvirtualitzar-lo instants abans de començar la sessió).

Em va agradar molt la presentació que va fer, ben estructurada, explicant idees interessants corroborant-les amb nombroses exemples, i aportant conceptes que, per si sols, ja generen prou debat:
  • DemocraCity: estan apareixent noves formes de democràcia on-line que són alienes als partits tradicionals i que creen nous interessants espais pel debat. Aquí em va agradar que posés com exemple a The Democratic Society, una iniciativa que fa poc temps que segueixo...
  • TransparenCity: amb l'obertura dels governs i de llur dades, i amb l'ajut de les TIC, tenim noves maneres de controlar, gestionar i accedir als serveis públics existents, una bona manera d'augmentar la confiança en els governs. Evidentment va parlar de la Sunlight Foundation, tot un referent en aquest àmbit.
  • Wikicity: el web està proporcionant noves formes als ciutadans per implicar-se on-line (i també off-line) amb el sector públic i, de fet, per implicar-se amb els diferents actors de la societat. Em va agradar molt que en aquest apartat referenciés el 'nostre' projecte Copons 2.0. Va parlar de les iniciatives per recollir idees (com per exemple Ideas for Seattle), d'iniciatives per a que els ciutadans creïn serveis públics (com per exemple el conegut concurs Apps for Democracy), o, fins i tot, de la innovació social amb projectes com ara Simpl.
  • DIY Cities: Ciutats que es fan a si mateixes: la ciutadania està començant a utilitzar el web per organitzar-se i treballar per la comunitat, per la ciutat, [us recomano que mireu aquesta iniciativa: DIY City]. Aquí va insistir en la força de les comunitats connectades, va esmentar el llibre "Hand Made" que explica diferents projectes, surgits de les comunitats, que tenen un objectiu clar: innovar a les ciutats. Un exemple de projecte innovador que va exposar va ser el Urban OS del Citilab de Cornellà.
  • InclusiviCity: gràcies al web, i de fet, a les TIC en general, tenim una nova oportunitat d'obrir realment la ciutat a tothom, amb independència de discapacitats, marginalitats, problemes econòmics, etc.
  • SocialCity: els espais socials (on-line i off-line) són bàsics per la creació d'oportunitats per la col·laboració i la innovació en les ciutats. En aquest darrer concepte va comentar la importància de les plataformes que fomenten la connexió de ciutadans per compartir, aprendre i col·laborar, GovLoop n'és un exemple.
Com us deia, em va agradar molt aquesta presentació, va deixar clar (i amb exemples) de com les TIC estan reformulant les ciutats mitjançant la innovació, la creativitat i la implicació dels seus ciutadans.



Després va parlar Xavier Crouan que va exposar el projecte OpenData a l'àrea metropolitana de la ciutat bretona de Rennes (poc més de 200.000 habitants), de fet, és el primer projecte d'aquestes característiques a una ciutat de França.

Un projecte que, com és habitual en aquests casos, l'han acompanyat d'un concurs per fomentar-ne el seu ús.

Tot i que aquest obertura de dades de Rennes segueix el típic guió en aquests projectes, va estar bé escoltar a Xavier Crouan exposar la iniciativa. De fet, va fer reflexionar amb preguntes com ara si la informació pública marcarà el futur de com governar...

També em va agradar l'eslògan: From Web 2.0 to Web^2



El darrer en parlar fou Jens Steensman que va explicar el projecte BuitenBeter: un servei semblant al famós FixMyStreet però aplicat a la realitat d'Holanda i pensat per a ser usat des del mòbil, de fet, Steensman va parlar del poder de la intel·ligència col·lectiva via smartphones.

Tot i que és una iniciativa molt interessant que proporciona un canal de comunicació directa entre la ciutadania i l'Administració, per mi va ser la presentació que menys em va interessar, no em va aportar noves idees...

La sessió es va acabar amb el torn de preguntes.



Resumint:

Una bona sessió sobre el concepte d'SmartCity si bé, pel meu gust, no es va aprofundir gaire. A destacar les presentacions de Dominic Campbell i de Xavier Crouan.


Enllaços relacionats:


Mentre estava redactant aquest post estava escoltant el disc 'Pyromania' dels Def Leppard, tot una obra mestra que va aconseguir ser el segon disc més venut a tot el món en el 1983 (només superat pel 'Thriller' de Michael Jackson).

Aquest és un molt bon disc del clàssic so Hard Rock britànic de la dècada dels 80, us el recomano que l'escolteu i el re-escolteu tant com vulgueu, mai us cansareu de fer-ho.

(Enllaç a la seva fitxa en el meu inventari de música)