dilluns, 27 de desembre del 2010

diumenge, 26 de desembre del 2010

Breu resum (analític) de l'any 2010 dels blogs 'Brou Casolà' i 'Caldo Casero'

[01/01/2011: Dades actualitzades a 31/12/2011, inclòs]

Encara queden alguns dies per acabar l'any, tot i això, he decidit redactar ja un resum dels meus blogs 'Brou Casolà' i 'Caldo Casero', (tinc d'altres blogs, però aquests són els més coneguts).

Comptant amb aquest post, en aquest 2010 he escrit 60 posts en català (en el Brou Casolà) i 31 posts en castellà (en el Caldo Casero), tot i que, en aquest darrer blog, la majoria - però no tots - són traduccions de posts originalment escrits en català).

No és, ni de bon tros, tot el que m'hauria agradat redactar, però tampoc no està gens malament la xifra, (i més tenint en compte que dedicar temps als blogs és difícil, la feina i la família em consumeixen la major part del meu temps).

Tot plegat ha provocat que enguany s'hagin rebut gairebé 20.000 peticions de continguts dels meus blogs (11.000 pel Brou, 9.000 pel Caldo, aproximadament), és a dir, de mitjana, prop de 55 pàgines/dia. És una xifra respectable si, tal com deia abans, aquests blogs són 'simplement' un hobby...

divendres, 24 de desembre del 2010

OpenData BCN: Documentació i agraïments

El passat dia 22/11/2010 es va presentar públicament el projecte OpenData BCN, és a dir, el Portal de Dades Obertes de l'Ajuntament de Barcelona que estarà disponible a principis de febrer del 2011, per tant, d'aquí a poc més d'un mes.

Segurament és un dels projectes que he impulsat que més il·lusió em fa.



I em fa il·lusió bàsicament per dos motius:
  • Per què, com a professional que està treballant a l'Ajuntament de Barcelona és molt enriquidor veure que es tiren endavant iniciatives de transformació de l'Administració.
  • Per què, com activista social, que creu fermament en el sector públic, aquest tipus de projectes són els que ajuden a millorar la societat potenciant la transparència i la implicació de tothom.
Per qui no sàpiga què és l'obertura de dades públiques:
"El projecte d'obertura de dades públiques consisteix en posar la informació que posseeix l'Administració a l'abast de tothom en formats digitals, estandarditzats i oberts seguint una estructura clara que permeti la seva comprensió, facilitant, al mateix temps, l'accés a aquests recursos informatius per tal de fomentar-ne la seva reutilització (inclosa l'automàtica)."
Això que sembla senzill és, de fet, un canvi de paradigma donat que permet que tota la societat (ciutadania, empreses, etc) creïn serveis públics a partir d'aquesta informació, per tant, l'Administració deixa de ser l'única que ofereix serveis públics.

De fet, el principal motiu que ha impulsat el projecte OpenData BCN és:
"Les dades públiques, que l’Ajuntament de Barcelona té en custòdia per exercir les seves funcions, en realitat pertanyen als ciutadans. Per tant, han de poder ser accessibles per tota la societat sense cap discriminació i per qualsevol ús sempre respectant la privacitat de les dades personals."

dimecres, 15 de desembre del 2010

Quan ens hi posem? (una reflexió en veu alta)

El divendres passat vaig estar dinant amb dos companys de feina de l'Ajuntament de Barcelona.

Va ser un dinar distès, plenament informal, d'aquells en que parles tranquilament tot acompanyats d'unes bones hamburgueses i les corresponents cerveses.

A mig dinar un dels companys em va preguntar obertament sobre a quin departament (existent o de nova creació) de l'Ajuntament m'agradaria treballar-hi... o fins i tot liderar-lo.

No sé si aquesta pregunta anava en segones, no sé si m'estava "sondejant" o simplement era una pregunta més...

Però el que sí que sé és que em va agafar desprevingut, no vaig saber què respondre amb exactitud i porto des d'aquell dia donant-li voltes.

Suposo que el problema està en que hi ha molts departaments, molts projectes interesentíssims en els quals estaria encantat de treballar/liderar.

Actualment sóc el responsable d'indicadors web de l'Ajuntament, estic participant en projectes d'administració electrònica (com per exemple el projecte 'Benvingut a Barcelona'); he estat un dels impulsors del projecte 'OpenData BCN' (entre d'altres temes relacionats amb la transparència); també participo en projectes SEO; entre d'altres tasques en què participo.

Com podeu observar, són projectes relacionats amb la tecnologia TIC, concretament amb el món web.

Tots són molt interessants... (o potser és que sempre busco la part engrescadora que té qualsevol projecte :)

Però noto que estic arribant al final d'una etapa...

divendres, 3 de desembre del 2010

"Estratègies 2.0 a l’Administració i a l'Empresa. Casos Pràctics". Presentació pel CAOC i per CatCert

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Fa dos mesos i mig, aproximadament, vaig participar - conjuntament amb la María Jesús Salido i l'Ikuska Sanz en una jornada per explicar els beneficis de l'anomenat Web 2.0 a l'Agència Catalana de Certificació (CatCert) i al Consorci d'Administració Oberta de Catalunya (CAOC).


Concretament els objectius de la sessió foren:
  • Dotar a CatCert i al Consorci AOC d’elements d’informació que permetin prendre una decisió sobre l’ús de plataformes i processos de web social per a la comunicació entre la institució i els usuaris dels seus serveis.
  • Definir una estratègia d’incorporació i implantació d’eines de web social i els processos i protocols associats, adient a l'organització i atenent a les seves necessitats concretes i context específic.
Aquí teniu l'enllaç a la presentació que vam utilitzar per aquesta sessió, també us l'adjunto aquí:




Vull comentar-vos amb més detall la meva part; la part d'exemples de casos pràctics d'organitzacions (públiques o privades) que han aplicat conceptes 2.0 en les seves accions.

El primer que vaig pensar era en la necessitat de classificar d'alguna manera aquests casos pràctics.

De la infinitat de possibles classificacions, vaig optar per la proposada en un dels congressos sobre empreses 2.0 que es fan mundialment, concretament és l’Enterprise 2.0 Summit. Tot i que aquesta classificació està pensada per empreses, de fet, és vàlida per qualsevol organització.

En aquest congrés es va proposar la següent classificació:


Per a més informació sobre aquesta classificació teniu més informació aquí.