divendres, 30 de desembre del 2011

'L'accés lliure a les dades públiques genera oportunitats de negoci' Article sobre #OpenData a l'Econòmic

Dies enrera es va posar en contacte amb mi el Francesc Muñoz de L'Econòmic.

El Francesc volia escriure un article sobre l'obertura de dades públiques (OpenData) que estan realitzant algunes administracions públiques, algunes molt properes com per exemple l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya o l'Administració General de l'Estat.

Sempre he defensat la necessitat de socialitzar l'obertura de dades, és a dir, que els beneficis de l'OpenData arribin a la societat.

Però hi ha un pas previ: divulgar què és això de l'OpenData.

Per aquest motiu mai rebutjo cap possibilitat d'explicar l'obertura de dades, i més si, com és aquest cas, el públic a qui va dirigit és majoritàriament neòfit en aquest àmbit.

A continuació us transcric l'article que ha redactat el Francesc Muñoz després d'entrevistar a vàries persones, jo inclòs :)

dilluns, 19 de desembre del 2011

"Govern Obert (#oGov), Dades Obertes (#OpenData), Transparència informativa, Periodisme de dades". Presentació per l'IDEC, UPF.

El dilluns 19 de desembre vaig fer una xerrada en el Diploma de Postgrau en Comunicació Estratègica Digital ofertat per l'IDEC-Universitat Pompeu Fabra.

Vaig realitzar una presentació exposant 4 conceptes relacionats amb la generació, gestió i investigació de les dades:
  • Govern Obert (oGov).
  • Dades Obertes (OpenData).
  • Transparència informativa.
  • Periodisme de dades.

Tot seguit us transcric totes les anotacions que tinc en cada diapositiva de l'arxiu de la presentació.

Abans però, un petit incís. Sempre abans de fer una presentació intento conèixer quin tipus de públic tindré, "simplement" per adaptar-m'hi per a que aquest tingui una millor experiència a l'escoltar-me.

Tanmateix, en aquest cas em va costar molt fer aquest exercici donat que era un entorn - el del periodisme - força nou per mi i, a més, després vaig veure que els periodistes només eren la meitat del públic, la resta eren professionals del ram de la comunicació (en un sentit ampli del concepte 'comunicació').

Tingueu en compte que la presentació la teniu disponible per descarregar-la i fer-ne qualsevol ús (només cal que em citeu) aquí.

dimecres, 14 de desembre del 2011

SocialDiabetes: com controlar i socialitzar la diabetis

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

SocialDiabetes és un sistema que permet que un malalt s'autogestioni aquesta malaltia, (concretament de la Diabetis Mellitus tipus 1).

L'aplicació - disponible pels principals dispositius mòbils - té com a objectiu augmentar l'autonomia de les persones diabètiques i ajudar-les a controlar millor l'autogestió de l'alimentació i administració de les dosis d'insulina.

Ofereix moltes funcionalitats relacionades amb el control de la malaltia: gestió de controls, alarmes per avisar quan cal injectar insulina, calculadora de carbohidrats amb informació de centenars de productes alimentaris, dietes personalitzades en funció dels indicadors actuals del malalt, estadístiques complertes personalitzades de la ingestió de carbohidrats i d'insulina, fòrums per comunicar-se i aprendre de l'experiència d'altres usuaris, etc.

dilluns, 28 de novembre del 2011

diumenge, 27 de novembre del 2011

De nou, Barcelona torna a liderar la innovació urbanística (#SmartCityExpo)

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

El 1860 l'enginyer Ildefons Cerdà va presentar el que ell va anomenar "Proyecto de Reforma y Ensache de la ciudad de Barcelona", més conegut com Pla Cerdà.

Un pla que, com el seu nom indica, tenia per objectiu permetre el creixement urbanístic de la ciutat de Barcelona més enllà de les muralles que l'havien oprimit durant molt temps.

 
(Feu click a la imatge per veure-la més gran)
 

diumenge, 20 de novembre del 2011

'#OpenData. Oportunitats generades amb l'obertura de dades públiques.' Jornada organitzada per AENTEG.

El passat dimecres 23 de novembre vaig estar en una jornada realitzada a Girona per difondre l'obertura de dades:

OpenData. Oportunitats generades amb l'obertura de dades públiques.

Va estar organitzada per AENTEG, l'Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de l'àmbit de Girona.

L'acte va reunir a representants del projecte de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya (Jordi Graells i Miquel Torregrosa), dos del projecte OpenData BCN de l'Ajuntament de Barcelona (Lluís Sanz i jo mateix) i un de l'empresa Nexus Geografics (Lluís Tartera).

dijous, 17 de novembre del 2011

Programa de Benvinguda a Barcelona en anglès

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)


Després d'uns mesos en desenvolupament, ahir es va posar en marxa el Programa de Benvinguda a Barcelona en idioma anglès.

Tal com us vaig comentar fa 2 anys, el Programa de Benvinguda a Barcelona (anteriorment conegut com 'Benvingut a Barcelona') és una agrupació de tràmits i serveis que resol en un sol tràmit les demandes i necessitats més habituals de les persones que s’empadronen de nou a la ciutat, així com de les que canvien de domicili.

És a dir, de cop, es poden arribar a realitzar fins a 13 tràmits o serveis diferents.

Aquest programa respon a una idea diferent d'oferir serveis públics, es tracta de ser proactius i no només reactius. Fixeu-vos que el ciutadà ve a nosaltres - en qualsevol dels tres principals canals de tramitació: presencial, telefònic o via web - a empadronar-se de nou a la ciutat o a canviar de domicili dins de la mateixa ciutat.

És a dir, el ciutadà ve per fer un tràmit (obligatori), l'Administració li facilita la realització d'aquest tràmit i, a més, li suggereix i facilita la realització d'altres tràmits que estan estretament relacionats a aquest fet vital. Per tant, l'Administració és proactiva (sense que ningú li obligui a ser-ho).

dijous, 27 d’octubre del 2011

Reflexions sobre l’estat del moviment #OpenData

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Abans d’ahir, gràcies al Ton Zijlstra i a la iniciativa EPSI Platform, vaig arribar a aquest post del David Eaves (a qui vaig conèixer en el II Congreso Internacional de la Ciudadanía Digital, a Sant Sebastià).

El post de David Eaves resumeix la situació actual del moviment OpenData i, també, comenta el que per ell són els principals reptes de futur. De fet, va fer aquest “exercici” per presentar-lo com a ponència en el Open Government Data Camp 2011 (#OGDCamp), el principal esdeveniment d’àmbit internacional sobre obertura de dades , (que es va celebrar la setmana passada a Varsòvia, Polònia).

dimecres, 19 d’octubre del 2011

XiP03: Tal dia farà un any... Primer aniversari de la XiP

(Aquí tenéis la versión en español de este post)

Aquesta tarda he estat redactant un post - amb l'ajut d'altres membres de la XiP - per celebrar el primer any de la Xarxa d'Innovació Pública, us el transcric tot seguit:

En català tenim un expressió que indica indiferència envers un fet o que s’hi dóna poca importància: “tal dia farà un any”.

Però en aquest cas, estem just en la situació contrària. La Xarxa d’Innovació Pública celebra avui el seu primer any, orgullosa d’haver arribat a on és ara però, també, anhelant amb força seguir creixent per esdevenir allò pel qual va ser creada: ser un referent en la renovació de l’administració pública.

Rememorem com va començar… com dèiem, va ser ara just fa un any, en un lloc de Barcelona ens vàrem trobar un grup de professionals de l’àmbit públic que volíem, i encara volem, renovar l’Administració pública tot reforçant-la com a garant de l’Estat del Benestar.

El nostre principal objectiu va ser, i ho segueix sent, aportar el nostre coneixement per innovar en els serveis públics que l’Administració ofereix a la societat.

dimarts, 20 de setembre del 2011

Smart Fun Cities

Aquest post només està disponible en castellà:

Smart Fun Cities.

dilluns, 5 de setembre del 2011

L'ús de la publicitat pot resultar ser un bon complement econòmic, especialment en aquests temps tant difícils pel sector públic...

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

A aquestes alçades de la pel·lícula crec que no cal entrar en detalls sobre la crisi econòmica que estem patint; qui més qui menys n'està afectat, molts han perdut la feina, d'altres han vist retallat el seu sou, fins i tot hi ha qui creu que tot se n'anirà en orris.

A tots ens està afectant, especialment per les retallades en el sector públic, amb especial incidència en àrees crítiques com són la salut, l'educació o els serveis socials, entre d'altres.

No entraré en jutjar la necessitat d'aquestes retallades, sóc dels que pensa que si realment entren menys diners a la caixa, és lògic que s'hagi de gastar menys, això és indubtable...

Un altre tema és, al meu entendre, la mala comunicació que han fet la majoria d'administracions per explicar la retallada en serveis, en molts casos segueixen tractant al ciutadà com si aquest no fos prou madur com per entendre la situació, no entenc que en aquesta situació no es faci un exercici real de transparència informativa, si més no, com a mínim en les dades econòmiques.

Tanmateix, com us deia, no vull entrar en debatre això, del que m'agradaria parlar és de la poca creativitat a l'hora d'encarar la situació.

(un bon exemple de creativitat publicitària)

divendres, 2 de setembre del 2011

divendres, 5 d’agost del 2011

Curs d'estiu sobre Govern Obert a la Universitat Ramon Llull, Igualada.

El passat dimecres 13 de juliol vaig participar en el curs "Política 2.0: estratègia i comunicació en xarxa" organitzat per la Universitat Ramon Llull en el marc de 15a Universitat d'Estiu.

Vaig tenir el plaer de ser un dels ponents d'aquest curs, conjuntament amb el Ricard Espelt, l'Albert Medran i la Gemma Urgell.

La meva part va ser explicar - durant 4 hores - el concepte de Govern Obert.

Tot seguit us adjunto la meva presentació i les anotacions que tenia en cada diapositiva.

Tingueu en compte que el resultat és força llarg, són 100 diapositives, ho vaig explicar en 4 hores!

D'altra banda, vaig preparar el curs tenint en compte que era un curs d'estiu, és a dir, més que explicar i resoldre dubtes sobre determinats conceptes, (que també ho vaig fer), el que vaig intentar és sobretot despertar la curiositat dels alumnes, oferir-los moltes lectures adicionals (inclosos llibres). Estem a l'estiu i probablement és el millor moment per abstraure's de l'stress diari per tranquilament aprofundir en allò que ens interessa.



"Govern Obert (oGov)"

Diapositiva #1:
Presentació de la ponència.


dissabte, 30 de juliol del 2011

dilluns, 25 de juliol del 2011

Les possibilitats d'Internet aplicades a l'agricultura ecològica. Participació a la 3a jornada puntXpunt.

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

El dimecres de la setmana passada vaig participar en la 3a jornada puntXpunt, unes jornades organitzades per la Fundació puntCat amb l'objectiu d'apropar les TIC a diferents sectors professionals, (la primera jornada puntXpunt va estar relacionada amb el vi, la segona amb el món del turisme, i aquesta tercera sobre l'àmbit de l'agricultura ecològica).

Se'm va demanar que, durant una hora, expliqués les possibilitats que aporta Internet en el sector de l'agricultura ecològica, un sector encara relativament nou, amb unes perspectives de creixement importants i, a més, amb una tipologia de productors molt atomatitzada: és un sector ple de microempreses.

(Fotografia de la meva intervenció feta per l'organització de la Jornada puntXpunt, aquí teniu més fotografies d'aquest acte)

D'altra banda, i pel que vaig poder constatar al preparar aquesta xerrada, és un sector que, excepte en alguns casos excepcionals, bàsicament encara no s'aprofiten de les noves tecnologies, especialment no fan ús de les eines 2.0, i això que són eines ideals per un sector com és el de l'agricultura ecològica on el consumidor demanda una comunicació directa, i constant, amb el proveïdor.

Aquest era el meu objectiu principal: transmetre als assistents que això del "web social" també va per ells... és més, probablement serà una eina imprescindible si volen sortir-se amb èxit en la seva aventura empresarial en l'àmbit de l'agricultura ecològica.

Tot seguit us adjunto la presentació que vaig fer (que la teniu disponible també al meu compte d'SlideShare) i, molt important, us afegeixo també totes les meves anotacions de cada diapositiva.

Espero els vostres comentaris...




"Les possibilitats d'Internet aplicades a l'agricultura ecològica"


Diapositiva #1
:
Presentació de la ponència.

diumenge, 10 de juliol del 2011

Un any del 10/7, i demà què?

10 de juliol de 2011.

Ara fa un any que un milió de persones ens vam manifestar a Barcelona per defensar la nostra nació i el dret a decidir d'aquesta nació.

Concretament l'espurna que va mobilitzar a tanta gent va ser la sentència del Tribunal Constitucional que va retallar significativament l’Estatut de Catalunya. Recordem que aquest Estatut havia estat votat per la majoria de catalans i refrendat pel Parlament de Catalunya i pel Congrés dels Diputats.

Passat un any és un bon moment per fer balanç i valorar perquè va servir aquella multitudinària manifestació.

dimecres, 6 de juliol del 2011

Resum de la conferència de Daniel Lapidus de #Gapminder sobre la visualització de dades

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Aquest vespre he anat a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona on Daniel Lapidus ha fet una conferència sobre la visualització de dades estadístiques.

Organitzat per la Societat Catalana d'Estadística, l'objectiu de la sessió era explicar què és Gapminder, quina missió té i mostrar les eines de visualització de dades estadístiques que ofereix aquesta institució.

El títol de la sessió era:

Gapminder - Building a fact-based world view that everyone understands

Daniel Lapidus és un desenvolupador de només 25 anys (sí, només 25 anys!), és un dels assessors tècnics de Hans Rösling, l'autèntica ànima de Gapminder.

dilluns, 13 de juny del 2011

XiP02: El nou desig de les organitzacions: el talent dels seus treballadors. (Presentació de la XiP)

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)


Demà per la tarda es presenta en societat la Xarxa d'Innovació Pública (XiP).

La XiP està formada per un col·lectiu de persones vinculades a l'Administració Pública que creïem que s'està canviant el paradigma social, estem canviant de tipus de societat, les organitzacions s'estan transformant per adaptar-s'hi i l'Administració també ha de fer aquest pas.

Per ser un punt de trobada, debatre-ho i proposar iniciatives, un grup de professionals ens hem decidit a organitzar-nos al voltant de la Xarxa d'Innovació Pública (XiP).

Volem compartir projectes, bones pràctiques, coneixement, notícies i, en definitiva, aprendre plegats de la nostra experiència i de la dels altres, i, a la vegada, idear nous serveis amb la resta d’actors públics (ciutadania, proveïdors, etc.) a partir del coneixement de l’Administració. També volem encomanar a la resta de personal públic les nostres ganes d’irradiar idees, propostes i energia per fer el canvi que necessita l’Administració.

Si t'interessa assistir a l'acte de presentació encara hi estàs a temps, aquí tens més informació de com fer-ho.

dissabte, 11 de juny del 2011

Vull anar a la que serà una de les festes més tristes: El comiat de Disc K7

En breus minuts aniré a la festa del cartell que us he penjat en aquest post.

És la festa de comiat de la botiga de música Disc K7, la botiga de Granollers que va obrir el 1989 i que desgraciadament ha tancat avui.

També és (potser m'hauria d'anar acostumant a utilitzar la forma verbal en passat), era la botiga on tantes estones hi he passat, com a client i com a treballador.

És el lloc on he madurat musicalment, el lloc on he descobert el veritable amor per la música, apassionar-se, gaudir, fer bones amistats... al voltant de la música.

De fet, sempre he dit, i espero que segueixi així, que la música és un dels pilars de la meva vida, en moments difícils sempre m'he refugiat a la música, és la meva millor teràpia. Òbviament en els moments divertits, alegres, la música també hi és present.

Tot tipus de música, tot tipus d'autors... de fet, Disc K7 no és, (més ben dit, no era), una botiga de música, era una assessoria musical, a partir de les teves necessitats musicals l'Andrés o la Rosa (i antigament el Xavi) et recomanava quina era la millor música per satisfer la teva ànsia musical.

dimarts, 7 de juny del 2011

Principals impediments al desplegament i extensió d’iniciatives OpenData

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

És evident que en aquest darrer any el moviment d’obertura de dades (OpenData) ha tingut una clara explosió, passant de poques iniciatives a un volum ja força considerable.

Per exemple, i centrant-nos en l’estat espanyol, la primera iniciativa va ser del Govern Basc ara fa poc més d’un any, des de llavors han aparegut nombroses iniciatives més, la del Govern d’Astúries, la de la Generalitat de Catalunya, la del Govern de Navarra, els ajuntaments de Saragossa, Barcelona, Badalona, Lleida... fins a un total de 12 portals de diferents administracions públiques, (us recomano aquest servei de la Fundación CTIC per veure l'estat actual de les iniciatives OpenData a nivell mundial).

Però no cal ser molt espavilat per veure que encara queda molt camí per fer, en dos sentits: per ampliar el volum de dades que ja proporcionen aquests portals i, molt especialment, ampliar les administracions que obren les seves dades.

Tenint en compte tots els avantatges que proporciona un procés d'obertura de dades, (esencialment transparència, universalització de l'accés a la informació i promoció del teixit econòmic i d'innovació), per què no hi ha més dades públiques obertes?, qui o què ho frena?

dissabte, 4 de juny del 2011

XiP01: De les acampades al govern obert

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Fa uns dies, la Xarxa d'Innovació Pública em va publicar un post relacionant el concepte de govern obert i el que està reclamant el col·lectiu d'indignats que aquests darrers dies estan acampats arreu d'Espanya.

Us transcric aquí el contingut de l'esmentat post (la imatge és del David R. Jordan).

dijous, 2 de juny del 2011

dijous, 26 de maig del 2011

dimarts, 17 de maig del 2011

#Hack4Europe! BCN en el Museu Picasso (8 i 9 de juny)

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Quan tot just fa escasos dies de la celebració de la segona edició del concurs Abredatos, m'assabento d'un altre concurs d'aplicacions a partir d'informació pública.

Es tracta del Hack4Europe!, un concurs organitzat per Europeana: un projecte de la Unió Europea que té per objectiu fer accessible al públic el patrimoni cultural i científic d'Europa.

Europeana té la seu a la Biblioteca Nacional dels Països Baixos, la Koninklijke Bibliotheek, i està supervisada per l'Europeana Foundation. Actualment conté dades sobre pintures, música, pel·lícules i llibres de galeries, biblioteques, arxius i museus d'arreu d'Europa.

Així doncs, es poden trobar idees i inspiració entre els més de 15 milions d'ítems que ofereix Europeana. Aquests objectes inclouen:
  • Imatges: Pintures, dibuixos, mapes, fotografies i imatges d’objectes de museu.
  • Textos: Llibres, periòdics, cartes, diaris i documents d'arxiu.
  • Sons: Música i paraula parlada dels cilindres, cintes, discos i emissions de ràdio.
  • Vídeos: Pel·lícules, noticiaris i emissions de TV.
Al voltant de 1.500 institucions contribueixen a Europeana. Noms reconeguts com la British Library de Londres, el Rijksmuseum d'Amsterdam, el Louvre de París i el Museu Picasso de Barcelona al costat d'organitzacions més petites - però també molt interessants - d'arreu d'Europa.

Per tot plegat, Europeana és una iniciativa molt interessant per tothom que vulgui dades culturals, (en el sentit més ampli de la paraula 'dades').

De fet, crec que no m'equivoco si dic que Europeana és el gran portal OpenData cultural d'àmbit europeu.

divendres, 13 de maig del 2011

“L’#OpenData té molt poc de tècnic i molt de polític”. Entrevistat per la Karma Peiró.

Fa unes setmanes la Karma Peiró es va posar en contacte amb mi per fer-me una entrevista sobre el concepte d'obertura de dades públiques: OpenData.

Finalment vam quedar a l'Ateneu Barcelonès - un lloc preciós, ple d'encant - per a fer l'entrevista.

Tot seguit us copio el resultat de l'entrevista que també trobareu en el blog de la Karma.

Com és habitual, quan veus el resultat d'una entrevista sempre penses que hi ha frases que no recollen exactament el que tú volies dir, forma part del "joc", al cap i a la fí, no existeix l'objectivitat, el periodista, vulgui o no vulgui, hi afegeix la seva subjectivitat... és lògic.

dimecres, 27 d’abril del 2011

"Web 2.0: Xarxes socials", jornada tècnica en el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Ara fa uns dies, vaig fer una ponència en el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

L'objectiu de la ponència era explicar què és el Web 2.0 (en especial atenció a les xarxes socials) i oferir exemples d'aplicació de conceptes Web 2.0 en l'àmbit de l'agricultura i del medi rural.

Es tractava de fer una introducció a aquesta temàtica, per tant, se'm va demanar una visió inicial dels trets més importants, (en la segona part de la jornada tècnica el Carles Folch va parlar de la Plataforma e-Catalunya).

Per a ser més precisos, els dos principals objectius que em vaig marcar eren:
  • Explicar què és el Web 2.0, quins són els ‘valors 2.0’ i quines són les principals eines que s’utilitzen, (amb especial atenció a les xarxes socials).
  • Convèncer als assistents - professionals de l'àmbit de l'agricultura i medi rural - que poden (i han de) aplicar aquests conceptes a la seva realitat. Per això vaig explicar exemples de persones/institucions de l’àmbit rural, de l’agricultura, ramaderia que ja ho han fet.
Tot seguit teniu disponible l'arxiu de la ponència així com les meves notes de cada diapositiva (són imprescindibles aquestes notes si teniu en compte que la majoria de les diapositives són només imatges).

Les meves notes del Congrés Internacional de la Ciutadania Digital (# CICD) (1r dia: Dijous 14/04/2011)

Aquest post només està disponible en castellà:

Mis notas tomadas en el Congreso Internacional de la Ciudadanía Digital (#CICD) (1er día: Jueves 14/04/2011).

dilluns, 4 d’abril del 2011

Webs municipals: del model Yahoo! al model Google

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Ara fa prop de 2 anys que vaig proposar fer un canvi radical en la home del web municipal de l'Ajuntament de Barcelona.

En aquells dies la home era similar a aquesta:

(feu click a la imatge per ampliar-la)

I el que vaig proposar era quelcom semblant a:

(feu click a la imatge per ampliar-la)

De fet, no era pas una invenció meva, ho vaig veure en una ponència del Carlos Guadian que en vaig fer aquest resum.

divendres, 1 d’abril del 2011

En l’actual Societat de la Informació, la matèria primera són les dades

Com sabeu, aquest dilluns es va presentar el projecte d'obertura de dades de l'Ajuntament de Barcelona: OpenData BCN.

Us transcric aquí el dossier de premsa que vaig escriure relacionat amb la presentació d'aquest servei, (podeu consultar aquest dossier de premsa i d'altres en l'apartat específic pels mitjans de comunicació del web municipal de Barcelona)