dijous, 12 d’abril del 2012

Xerrada sobre Govern Obert (#oGov) de la Nagore de los Ríos a #FIBAlumni (26/04/12 a les 19h)

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Els que em seguiu habitualment (en aquest blog o en d'altres mitjans de comunicació com per exemple via Twitter) sabeu que sóc un gran defensor del concepte "Govern Obert".

No és fàcil definir què s'entén per Govern Obert, tot i que recentment en Jordi Graells ho va explicar molt bé en una sessió #UOCMeet.

Personalment sempre he definit el govern obert com una nova manera d'entendre la relació de l'Administració cap a la Ciutadania, la resta d'administracions públiques i les altres organitzacions de la societat (incloent-hi les empreses).

És un canvi cultural, segurament el canvi més important que han experimentat els governs (les administracions públiques) en tota la seva història.

Explicat d'una forma encara més planera, un Govern Obert és aquell en què el Govern se situa al mateix nivell que la Ciutadania, no està per sobre d'ella sinó al costat d'ella.

Per tant, un Govern Obert és aquell que consulta contínuament a la Ciutadania, que la fa partícip de les decisions públiques. En el fons, l'objectiu últim d'un Govern Obert és possibilitar la finalitat màxima d'una democràcia: un govern fet per tots i per a tots.


Tenim la sort de tenir administracions properes que estan fent passos importants cap al concepte de Govern Obert.

Una de les que més destaca és la Generalitat de Catalunya, la gestió que està fent de les xarxes socials com a canal de comunicació amb els ciutadans, és tot un referent internacional, (us recomano que us mireu la Guia d'Usos i Estil a les Xarxes Socials de la Generalitat de Catalunya).

Una altra de les administracions que més destaquen en aquest àmbit és el Govern Basc.

Irekia és el nom de la iniciativa de Govern Obert del Govern Basc impulsat personalment pel propi Lehendakari. Ell ha volgut liderar aquesta revolució cultural dins de l'Administració pública basca per fer-la més transparent i en la qual l'opinió de la ciutadania sigui veritablement rellevant.

Cal destacar que és una iniciativa de tot el govern, no només d’un determinat departament, on l'opinió pública està servint per aportar idees, suggerències per aconseguir realment aquesta revolució de manera de fer/ser de l'Administració.

Òbviament "desplegar" aquest concepte no és gens fàcil.

Per aquest motiu el proper dijous 26 d'abril la Nagore de los Ríos, la responsable d'Irekia i directora de la primera Direcció de Govern Obert i Comunicació en Internet del món de parla hispana, vindrà a Barcelona a fer una xerrada sobre aquesta revolució.

Aquesta xerrada s'emmarca en les sessions EmblemàTICs que periòdicament organitza FIBAlumni, l'associació d'ex-alumnes de la Facultat d'Informàtica de Barcelona.

Com us deia, la xerrada serà el proper dijous 26 d'abril a les 19h a la sala d'actes de la Facultat, al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya, a l'edifici B6, C/ Jordi Girona, 1-3, Barcelona.

Aquest acte és totalment gratuït i obert a tothom (tot i que els socis de FIBAlumni tenen prioritat respecte a la resta de persones).

Tanmateix, l'aforament és limitat, per això cal registrar-s'hi.

No us perdeu aquesta xerrada, val la pena escoltar a la Nagore!

Només una anècdota, el seu propi equip defineix a la Nagore com:
"... ella es un torbellino de ideas, un huracán que prefiere pedir perdón antes que pedir permiso, así que tengan cuidado al acercarse a ella, porque puede que les termine arrastrando hacia algún proyecto ambicioso y transformador, de esos que cambian el mundo."


Enllaços relacionats:

2 comentaris:

Marc ha dit...

Quina llàstima que no podré ser-hi!

Encara no he visualitzat les passes que s'estan donant a Catalunya en aquest sentit. A Alemanya amb el Partit Pirata sembla ser que hi ha resultats bastant optimistes per a què la democràcia torni al poble gràcies a la tecnologia. Malgrat això no cal reinventar la roda, la majoria d'eines ja existeixen.

Govern obert també implica transparència cosa molt complexa a dia d'avui al país on vivim. A part de què les dades obertes que actualment existeixen a Catalunya fan riure.

MarcG ha dit...

Marc,

Gràcies pel comentari.

A Catalunya s'estan fent passos, passos interesants i en el bon sentit (segons el meu criteri), però també és cert que aquest és un procés lent, si tens pressa probablement pensaràs que el que s'està fent és molt poc.

Sincerament, no estic al cas del que s'està fent a Alemanya, però, tal com dius, no es tracta de reinventar la roda, les eines ja existeixen i, amb les TIC, són encara més senzilles d'aplicar.

"Només" falta que la societat s'ho cregui i que ho comenci a aplicar/demandar.

Gràcies per la visita.

Salutacions,

MarcG