A mitjans d'aquest mes d'agost, en ple estiu, Mar Cabra em va enviar varis correu demanat-me la meva implicació en el projecte España en llamas.
Aquest és un projecte que pretén aportar llum a la gestió dels incendis al nostre país. La veritat és que aquest any està sent un dels pitjors anys pel que fa a hectàrees cremades i víctimes humanes.
Aquest és un projecte promogut per la Fundación Civio en col·laboración amb Juan Elosua i This is Visual.
De fet, tal com es comenta en el blog de Tu Derecho A Saber (una altra interessant iniciativa de la Fundación Civio) "la iniciativa partió de Juan, un ingeniero de telecomunicaciones gallego sensibilizado con el problema de los incendios, que quería saber si Galicia era la comunidad autónoma más afectada. En la página web del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente (MAGRAMA) mencionaban la existencia de la Base de Datos Nacional de Incendios Forestales (EGIF), elaborada con los datos de todos los partes de incendios. Pero no estaba disponible para el público. Así que Juan ejerció su derecho a acceder a esta información y la pidió el pasado noviembre a la Comisión Europea y al ministerio. Para febrero ya tenía todos los datos sobre los incendios ocurridos en España de 2001 a 2010 (últimos datos disponibles con este nivel de precisión). El pasado 13 de agosto nació españaenllamas.es".
A Espanya encara no està aprovada una llei de transparència informativa, però hi ha una excepció, les dades relacionades amb el medi ambient sí que tenen una regulació que obliga les administracions a respondre les preguntes dels ciutadans.
Per això, el projecte España en llamas posa totes les dades a disposició de la ciutadania en obert (com hauria d'haver fet en el seu moment el propi ministeri) i, a més, també les visualitza al mapa perquè s'entengui millor la informació.
Per poder anar més enllà i poder investigar gràcies a aquestes dades, la Fundación Civio ha posat en marxa una campanya de finançament col·lectiu (crowdfunding) a Goteo.org.